Reeve poczuł, jak żołądek zawiązuje mu się w ciasny supeł. Dźwięk kieliszka uderzającego o blat był dla niego jak sygnał alarmowy – krótki, twardy i ostateczny. Ta „łagodność”, której się tak obawiał, właśnie wyparowała, ustępując miejsca chłodnej precyzji, z której matka słynęła w pracy. Przez chwilę milczał, ale wiedział, że trafiła w dziesiątkę – jego największy atut, czyli zdolność do mówienia pod rozmówcę, stał się w jej oczach jego największym aktem oskarżenia.
–
Więc tak to widzisz? – zapytał, a jego głos stał się nienaturalnie cichy, niemal pozbawiony barwy. –
Moja chęć bycia w porządku to tylko technika? - Wykonał nieznaczny ruch głową, jakby poddawał się w tej rundzie, ale w jego oczach wciąż tlił się opór. Zrozumiał, że emocjonalny szantaż nie zadziałał, więc instynktownie zaczął szukać nowej drogi ucieczki. Wiedział, że jeśli teraz pęknie, matka wyciągnie z niego wszystko, warstwa po warstwie. –
Skoro uważasz, że każde moje słowo to szyfr to, o czym w ogóle mamy rozmawiać? – rzucił, próbując teraz uciec w chłodną rezygnację, by zyskać na czasie i wymyślić, jak zatuszować ślady tego, co naprawdę myślał o tym wszystkim.
Poczuł, jak pod tym spojrzeniem kurczy się w nim resztka pewności siebie. Matka rozebrała jego strategię na części pierwsze, a określenie „nędzna próba” uderzyło go mocniej niż otwarty konflikt. Był dumny ze swojej inteligencji, ale w tej chwili czuł się przy niej jak amator, który dał się złapać na najprostszym słowie. Jego ramiona, wcześniej spięte, teraz lekko opadły. Przez chwilę stał w milczeniu, a jedynym dźwiękiem był jego przyspieszony oddech. Wiedział, że jeśli teraz znów skłamie, ona po prostu wyjdzie, zostawiając go z poczuciem totalnej porażki – albo, co gorsza, zacznie drążyć tam, gdzie fundamenty jego kłamstwa były najsłabsze. Podniósł wzrok, ale nie na jej twarz, lecz gdzieś za jej ramię, na ścianę salonu. Jego palce nerwowo skubały rąbek rękawa.
–
Bo się boję, mamo – wypalił nagle, a to zdanie, choć znów mogło brzmieć jak kolejna linia obrony, było podszyte autentycznym lękiem. –
Bo u ciebie nie ma miejsca na błędy. U ciebie wszystko musi być idealne. A ja... – urwał, przygryzając wargę tak mocno, że niemal poczuł krew. –
Ja po prostu nie wiedziałem, jak inaczej do ciebie podejść, żebyś nie patrzyła na mnie jak na kolejny problem do rozwiązania w twoim grafiku.
Opuścił ręce wzdłuż tułowia i po raz pierwszy tego wieczoru przestał uciekać wzrokiem. Stał przed nią nie jako skruszony syn, ale jak przyłapany na gorącym uczynku przeciwnik, który uznaje wyższość lepszego gracza. Atmosfera zmieniła się w lodowatą konfrontację. Głos matki był teraz pozbawiony emocji, co dla Reeve’a stanowiło sygnał ostateczny. Ta chłodna diagnoza natury ludzkiej uderzyła go mocniej niż jakikolwiek krzyk. Poczuł, jak resztki jego konstrukcji sypią się pod ciężarem jej słów.
–
Jakie to wygodne, prawda? – Reeve zaśmiał się krótko, ale był to śmiech gorzki i pozbawiony humoru. –
Patrzeć na wszystkich jak na potencjalnych kłamców. Nawet na własnego syna.
Słowa matki uderzyły go inaczej niż wcześniejszy chłód. To była cała prawda, na której zbudowała ich świat. Reeve poczuł, jak ta kontrola, o której wspomniała, zaciska mu się na szyi niczym pętla.
–
Kontrolę? – powtórzył, a w jego głosie pobrzmiewało niedowierzanie zmieszane z narastającą furią. –
Mamo, ty nie dałaś mi kontroli. Żadnemu z nas. Ty dałaś nam gotowy scenariusz i kazałaś go wykuć na pamięć. - Zrobił gwałtowny gest ręką, jakby chciał odsunąć od siebie tę niewidzialną opiekę, o której mówiła. –
Doceniam to, co zrobiłaś, naprawdę. Ale właśnie o to chodzi... – Głos mu zadrżał, ale szybko go opanował. –
Skoro tak bardzo nienawidziłaś tych decyzji, to dlaczego robisz mi to samo? Dlaczego zmieniasz ten dom w kolejne miejsce, w którym muszę pilnować każdego słowa, żeby nie wypaść z roli wdzięcznego syna?
Dźwięk uderzenia odbił się echem, głośniejszy niż tykanie zegara, które wcześniej wydawało się tak natrętne. Głowa Reeve’a odskoczyła w bok, a na jego policzku wykwitał czerwony ślad – wyraźny dowód na to, że tym razem przesunął granicę o jeden milimetr za daleko. Powoli się wyprostował i odwrócił twarz ku matce. Jego oczy nie były już ani wściekłe, ani błagalne. Były puste.
–
Przyjęto do wiadomości – powiedział głosem tak wypranym z uczuć, że brzmiał jak nagranie. Uniósł dłoń, ale nie po to, by dotknąć piekącej skóry, lecz by poprawić kołnierzyk bluzy, wykonując ten sam kontrolowany ruch, którego nauczył się od niej. Zwilżył wargi językiem, a pieczenie na policzku pulsowało teraz w rytm jego przyspieszonego tętna. –
Nie chcę już być lekarzem, mamo – wyrzucił z siebie. –
Nienawidzę zapachu antyseptyków i nienawidzę tego, jak patrzycie na świat – jak na zbiór przypadków medycznych.
Cordelia LeBlanc