ODPOWIEDZ
25 y/o
ZAANGAŻOWANA FOCZKA
168 cm
aktorka poki co reklamowa
Awatar użytkownika
she's a cosmic siren
nieobecnośćnie
wątki 18+tak
zaimkishe/her
typ narracji1 os
czas narracji-
postać
autor

Parapetówka wcale nie była w planach. Ten weekend miałam spędzić na przygotowywaniu się do kolejnego castingu, malowaniu paznokci i spędzaniu czasu na zakupkach z Heathers. Natomiast plany same się stworzyły, kiedy mama wspomniała o tym, że na kolacji w poprzedni weekend był u nich doktor Graham.
Wiadomość ta zainteresowała mnie ogromnie, bo prawdę mówiąc sądziłam, że rodzice i pan Graham się już przestali trzymać. Kiedyś wpadał do nas na kolację regularnie, zawsze siadał na miejscu naprzeciwko mnie, skąd miałam na niego dobry widok i wygłaszał opinie, które zbijał mój ojciec. Ja zawsze byłam po stronie pana Grahama, bo kiedy argumentował swoje słowa, wypowiadał się pięknie, jakby był urodzony do przemów. Jako aktorka wiedziałam, jaka to wspaniała umiejętność - umieć się posługiwać językiem, ale przyznam się, że bardziej niż o tym co mówi, podziwiałam to w jaki robi to sposób. I kilka razy bardziej zastanawiałam się jak w innych sytuacjach posługuje się językiem, nieszczególnie wtedy kiedy rozmawia. A już na pewno nie wtedy, kiedy rozmawia z moim papim. Wszystkie te wieczorki, grille i domówki, wpatrywałam się w niego zaciskając wargę jak jakaś głupolka, oczywiście nigdy nawet pół spojrzenia mi nie posłał. Mimo to, kiedy wiedziałam, że będzie naszym gościem, to przygotywałam sie na to spotkanie tak, jakby miało sie niewiadomo jak skończyć. Począwszy od everything shower, przez ogolenie całego ciała i trzygodzinne dywagacje nad najlepszą stylizacją. A wszystko to - żeby dostać od niego jedno spojrzenie na początku, jedno na sam koniec i kilka uprzejmych, kiedy próbowałam zwracać na siebie uwagę, włączając się w rozmowę. I czasem to jak mówił moje imię, jakbym istniała na prawdę.
Nie wyobrażałam sobie tego, że pan Graham istnieje gdzieś poza naszym ogrodem albo wspólnym stołem, aż do momentu, kiedy zobaczyłam go w szpitalu, kiedy czekałam na wyniki prześwietlenia z byłym chłopakiem. Siedziałam sobie wtedy zupełnie zauroczona, myśląc o tym, że za kilka lat będziemy siedzieli w tym samym szpitalu i czekali na wyniki tego czy jestem w ciąży i nie spodziewałam się wcale, że zobaczę jak pan Graham się przechadza szybkim krokiem, a za nim idzie trzech studentów, starając się za nim nadążyć. Zgubiłam wtedy wątek, bo patrząc na niego w jego białym kitlu, skupionego - tak innego od tego rozluźnionego Michaela, który popijał wino przy naszym stole - zobaczyłam go jako kogoś zupełnie innego. Znów mnie nie widział, ale potem mieliśmy kilka dziwnych sytuacji.
Na przykład, kiedy przyłapał mnie na tym, że paliłam papierosa zanim weszłam na kolację (i mnie nie wydał do rodziców), albo kiedy prawie wpadłam mu pod koła kiedy jeździłam z paczką znajomych na rolkach w nocy po miasteczku. Dostałam wtedy od niego reprymendę, ale zachował się z klasą, bo też nic nie powiedział moim rodzicom. Albo wtedy, kiedy spotkaliśmy się w sklepie z bielizną, w sensie on był tam chyba bardziej jako tragarz swojej żony, ale i tak trochę się zarumieniłam, jak go tam zobaczyłam, mając w rękach jakieś kwieciste majteczki.
Więc widywałam go na mieście. Na obiadach u rodziców.
A potem zniknął mi z radaru - bo go nie widziałam, rzadko odwiedzałam rodziców i skupiałam się na moim związku z Donnim.

Ta imprezka nie była w planach, bo po pierwsze nie lubię organizować takich przyjęć, a po drugie nie chciałam mieć żadnych gości w swoim nowym mieszkanku. Mam tu biały dywan i białą kanapę i prawdę mówiąc ostatnie o czym marzę to dowiedzieć się, że jedna z dziewczyn tak się najebała, że mi ją zalała. Ale czego nie robi się po to, żeby zwabić pana Michalea Grahama do mieszkania? Najwyraźniej organizuje się wielki melanż na którym jest więcej ludzi niż miejsca w mieszkaniu. Bo wbrew temu co sądziłam, na kogoś takiego dojrzałego nie zadziałało zdjęcie. Jak wysłałam takie samo do Donniego, to w kwadrans się pojawił u moich drzwi. Pewnie właśnie taka jest różnica pomiędzy naszymi pokoleniami. On nie daje się złapac na przynętę, a ja nie poddaję się łatwo.
Otworzyłam mu drzwi jakoś przed dziewiątą. Byłam już trochę pijana, ale nikt mi nie powie, że nie byłam urocza, kiedy oparłam się o framugę i mówię z uznaniem: - A więc na prawdę tu jesteś - czym mogłam go nieco przerazić, więc zaraz wybucham śmiechem i go ciągnę do środka. Pokazałam mu gdzie jest kuchnia, łazienka izostawiłam go dość szybko w kuchni, kiedy dostrzegłam rzecz przerażającą!! Czerwone wino w kieliszku. Unoszę palec i mówię: - Zaraz wracam, muszę tylko zapobiec katastrofie - i zaraz poleciałam do jednej z moich brzydszych koleżanek (oprócz mnie i dwóch Heathers - moich psiapsi; większość dziewczyn która dziś tu była... była hipiskami, które się nie malują i nie lubią mody) i zaraz ją opierdoliłam o to, że nie może pić takiego wina na białej kanapie. Kiedy mnie nie było, do Mike'a podeszło dwóch chłopaków z wytrzeszczem w oczach i zaczęli się szturchać. Byli ewidentnie naćpani czymś.
- Ziomeczku... jesteś z psiarni? Ty, on mi wygląda na psiarnie - mówi jeden do drugiego, oboje nagle zesrani, zastanawiają się kto tu policję wpuścił.

hot mike
36 y/o
ORIGAMI BOY
189 cm
szkolę medyków wojskowych w Sunnybrook Health Sciences Centre
Awatar użytkownika
He has been burned before.
Now he keeps his hands just far enough away to feel the warmth without the pain.
nieobecnośćnie
wątki 18+tak
zaimkiona/jej
typ narracjityp narracji
czas narracji-
postać
autor

# 18
Zaskoczyła go wiadomość od Aurelii. W pierwszej chwili sądził, że to pomyłka. W drugiej, że to atak hakerski, albo nieśmieszny żart. W domu Gomezów bywał wielokrotnie, najpierw za sprawą swego ojca i jego kontaktów z lekarskim światem, później ze względu własnej sympatii, jaką zapałał do gościnnego wykładowcy. Doktor Gomez jako jeden z nielicznych nie prawił mu morałów i nie starał się odwodzić od decyzji o dołączeniu do wojska. Michael potrzebował aprobaty, łasy zresztą zawsze na słowa uznania, a znajomość zdołała przetrwać kolejne lata. Oparta była o szacunek oraz przyjaźń, za sprawą których Graham wraz z małżonką byli zapraszani na rozmaite przyjęcia, w jakich nie zawsze mogli jednak uczestniczyć za sprawą ciągłych misji Grahama. Podczas sporadycznych wizyt naturalnie poznał latorośl swego wykładowcy, niespecjalnie jednak obdarzając ją zainteresowaniem. Dziesięć lat nie było wcale wielką różnicą uniemożliwiającą im kontakt, czy ograniczającą tematy rozmów, a mimo to odnosił wrażenie, że ta urocza, ciepła kluska (w nawiązaniu do miękkości, nie zaś figury, oczywiście) nie ma niczego specjalnego do zaoferowania i nie okaże się nagle interesującą partnerką rozmów. Na przestrzeni lat wychwytywał ją gdzieś wśród tłumu, dziwiąc się zrządzeniu losu, zupełnie jakby w tym wielkim mieście była ograniczona liczba mieszkańców, niewystarczająca, by każdego dnia spotykać kogoś nowego. W pierwszej chwili nawet nie zwrócił uwagi, że nie było jej podczas proszonego obiadu, później dopiero zostało mu wyjaśnione, że Gomezowa ptaszyna dorosła na tyle, aby wyfrunąć wreszcie z gniazda. ”Nasza córka aktorką”, chwalił się pan doktor. ”Zagrała w reklamie”, wtórowała z dumą pani doktorowa, a Graham kiwał tylko głową, jakby go to obchodziło.
Był wtedy na zajęciach, kiedy momentalnie oblała go fala ciepła na widok przychodzącej wiadomości i załączonej doń fotografii. Byłoby sporym naciągnięciem faktów, gdyby stwierdzić, że Michael się speszył. Nie należał ani do osób świętych, ani też przyzwoitych, kiedy mało wybrednie podrywał i dawał się podrywać przypadkowo poznanym osobom. Daleko mu było do zdrad, to prawda, ale jako że rzadko bywał w prawdziwych związkach, to też starał się stawiać sprawy jasno i każdemu, kto wysuwał propozycję wspólnego życia, od razu wyraźnie zaznaczał granicę. Preferował korzystanie z nadarzających się okazji, najlepiej tych ryzykownych, co żywo pobudzają krążącą w żyłach krew. A raczej tak powtarzał, chcąc uchronić swoje serce oraz dumę przed zranieniem, bo o ile łatwiej kroczyć przez życie z myślą, że jest się wolnym od słabości? W każdym innym przypadku zapewne nie bawiłby się w żadną ślepotę, udawanie cnotliwego, czy zawstydzonego, ale tu miał do czynienia z córką Gomeza. Świadomie zignorował uchwyconą na zdjęciu sylwetkę, doskonale zresztą wiedząc, że fotka nie powstała po to, by pochwalić się wystrojem wnętrz, a żeby kusić.
Nieładnie, Syrenko — mruczał pod nosem, kiedy z ciężkim westchnieniem zastanawiał się nad odpowiedzią, a jednocześnie nad zamiarami Aurelii. Czy płonęła przy tym wstydliwym rumieńcem, a może cieszyła się wyzywająco? Minęła dłuższa chwila, nim przypomniał sobie o poruszonej niegdyś przy rodzinnym stole anegdocie z nastoletnią córką Gomezów i jej licealnym nauczycielem w roli głównej. Tamtego dnia wierzył w niewinność słodkiego dziewczęcia, w końcu świat był pełen zboczeńców, którzy tylko czekali, by zacisnąć swoje obrzydliwe palce na nieskalanej grzechem dobroci. Wraz z kolejnymi wymienianymi z Aurelią wiadomościami, całość nabierała wyraźnego kształtu. Komplementy były proste, podjazdy dość oczywiste, bezpośredniość została podjęta próbą zawoalowania, a skutek był jeden — zainteresowanie Michaela. Jak daleko szanowna panna posunie się w swojej zabawie?
Co tam, Graham, brakuje ci rozrywek?
Dopuszczał do siebie opcję, by nie pojawiać się na parapetówce. Obawiał się rozczarowania, że panna Gomez okaże się na tyle zdeterminowana, aby zaliczyć przyjaciela swego ojca (pana profesora, rozwodnika, rycerskiego obrońcę niewiast), że pod przykrywką imprezy znęci go do siebie i zamknie w czterech ścianach sam na sam. Jakże to byłoby smutne, tak zmarnować potencjał ciekawej rozgrywki! Ale terapeuci powtarzają, że należy wierzyć w ludzi i dawać im szansę, toteż w sobotni wieczór zamówił taksówkę i wybrał się do Greektown. Ciemne spodnie zestawił z białą koszulą o rozpiętym kołnierzyku. Narzucona na ramiona skórzana kurtka chroniła przed wrześniowym chłodem, kiedy próbował rozeznać się w numeracji budynków. Odetchnął z ulgą na dochodzącą z piętra głośną muzykę i dostrzegalnych w oknach ludzi — czyli jednak była to impreza.
Nie lubię odwoływać umówionych spotkań — odparł, przelotnym spojrzeniem omiatając sylwetkę, która otworzyła mu drzwi. Wystrojona w kusą sukienkę, wymalowana na współczesną modłę, z pewnością już po kilku głębszych kieliszkach; Aurelia urzekała energią, której wcześniej w niej nie dostrzegał, a jaka niemożliwa była do wychwycenia przez wiadomości tekstowe. Inaczej ją zapamiętał — drobniejszą, cichszą, w przyzwoitych strojach, których nie wstyd było ubrać przy rodzicach. Jak zmieniła się panna Gomez przez ostatnie lata? — Prezent dla gospodyni. — Wręczył jej butelkę whisky, jaką niegdyś sam otrzymał od któregoś z pacjentów. Przyjęć nie organizował, nie lubił pić sam, a butelki zbierały się w domowym barku, czekając na odpowiednią okazję, choćby taką, jak ja.
Przechodząc przez mieszkanie, typowym dla siebie zwyczajem rozglądał się wokół, zapisując w pamięci układ pomieszczeń i w którą stronę otwierają się drzwi, ot zboczenie zawodowe. Łazienka była przestronna, acz zastawiona taką mnogością kosmetyków, że zakrawało to na zagrożenie pożarowe. Kuchnia funkcjonalna, też dość spora, ale szedł o zakład, że do tej pory nie został tu przyrządzony ani jeden posiłek. Nie żeby oceniał, sam nie został obdarzony talentem do gotowania, ale Aurelia nie wyglądała na taką, co z zamiłowaniem tworzy potrawy.
Wycieczka została przerwana, gospodyni wycofała się, by zapobiec jakiejś katastrofie, a Graham wychylił się tylko, wiodąc wzrokiem do salonu, żeby mieć pewność, że problem jest natury przyziemnej, a nie wymagającej interwencji medycznej.
Coś w tym guście — mruknął, przenosząc wzrok na dwóch chłopaków, którzy zadbali, by ani na moment nie był sam. — Stoję na straży dobrej zabawy. — Odważnie jak na faceta, który przyszedł na domówkę i jeszcze nie miał w dłoni własnego drinka. — To jak, dobrze się bawicie?
Chłopcy zaśmiali się do siebie, wolno kiwając głowami, jak ozdobne pieski za tylną szybą samochodu. Od razu się rozpromienili, oddychając jakby z ulgą.
Dobrze jest. Laska wie, jak urządzać imprezy — stwierdził jeden, a drugi mu zawtórował wpół wyraźnym mamrotem pod nosem. — Zaraz idziemy na kolejnego gibona, reflektujesz? — Wskazali w kierunku drzwi balkonowych, gdzie najwidoczniej gromadziła się druga część imprezy.
Michael ściągnął brwi, wahając się przez krótki moment. Skoro wziął taksówkę, żeby się tu dostać i z czystym sumieniem wypić drinka, to równie dobrze mógł dać się sponiewierać, prawda?
Nie, dzięki, może później do was dołączę. — Cóż to się stało, doktorze Graham, czyżby jednak przyzwoitość miała dziś wygrać z dobrą zabawą?

syrenka
space cadet
braku inwencji, jednostronnego zainteresowania, hejterów AI
25 y/o
ZAANGAŻOWANA FOCZKA
168 cm
aktorka poki co reklamowa
Awatar użytkownika
she's a cosmic siren
nieobecnośćnie
wątki 18+tak
zaimkishe/her
typ narracji1 os
czas narracji-
postać
autor

Sytuacja z czerwonym winem to jest na prawdę ogromne faux pas ze strony moich gości. Wyraźnie wyjaśniłam pannie Annie, która kupiła sobie to wino, że jak rozleje mi to, to będzie mi za pranie płaciła i inie interesuje mnie czy to ona rozleje czy ktokolwiek inny. Oczywiście dziewczyna się na mnie obraziła, ale ja nie mam czasu na to, żeby ją niańczyć, skoro przyszedł mój najważniejszy gość! Oczywiście sama przed sobą udawałam, że tak nie jest, ale przecież jak go zobaczyłam w drzwiach, to zapomniałam już o tym, że miałam iść pograć w butelkę z kolegą ze szkoły i jakimiś randomami. Wcale już nie chce w żadną butelkę grać, no chyba że... chyba że z tym panem tutaj. Przyjęłam za to butelkę od niego, oceniając etykietkę jako coś drogiego. Unoszę brwi i dziękuję, a później odstawiam ją gdzieś na honorowe miejsce w szafce, żeby nikt mi jej nie wypił. Będzie na specjalną okazję!!
Wracam do kuchni i w drodze mijam dwóch półgłówków, którzy przyszli na imprezę w ramach rozrywki. Tak sie składa, że wymyślili jakiś startup ze sprzętem medycznym, który zgarnął ogromne finansowanie i nie sprzedali tego od razu, tylko zatrudnili sobie trzeciego, który wszystkim kieruje. Trochę nerdzik, ale dzieki niemu tamci się bogacą. Najwyraźniej wiedzą jak się ustawić w życiu. Przebiegło mi wtedy przez głowę, że pewnie kojarzą pana Grahama i dlatego od razu do niego zagadali.
Pana, hihi, aż się uśmiałam w głowie, że czasami myślę o nim w ten sposób. Czasami to mówię przekornie, żeby zapamiętać, że powinniśmy mieć jakiś tam dystans pomiędzy sobą. Ale odkąd wpadłam na pomysł napisania do niego smska, to chyba dystans prysł, także może powinnam przestać mu panować. Zresztą dość szybko on mi zaproponował, żebym mówiła mu po imieniu. Może czuł się stary, kiedy próbowałam tak do niego mówić na pierwszym spotkaniu.
- Przepraszam, już jestem. Jak tam? Gadałeś z Markami? Zrobili Ci drineczka? - pojawiam się spowrotem w kuchni, znajdując go tam gdzie go zostawiłam. Nie widzę nic w jego rękach i z dezaprobatą kręcę głową i wydymam usteczka. Niemożliwe, że Mark i Mark nie wpadli na to, żeby godnie przyjąć mojego gościa!! Potem im zwrócę na to uwagę, ale podejrzewam, że pewnie byli tacy skuci, że nawet nie wiedzieli do końca co się wokół nich dzieje. Przeszłam obok Mike'a i otwieram lodówkę. - Zaraz coś na to poradzimy. Mam nadzieję, że przyjechałeś autem, bo jeżeli tak to będziesz musiał go zostawić na noc. Oczywiście dlatego, żebyś nie prowadził pijany - puszczam mu oczko i wyciągam dzban z żółtym płynem i colę zero. Nie żebym proponowała mu tak prosto z mostu to, że może sobie u mnie przekimać aż wytrzeźwieje, ale gdyby mnie spytał, to nie umiałabym odmówić. - Wyjmiesz nam szklanki? Są w tej szafce - pokazuję mu palcem na szafkę nad jego głową. Uważałam, że jest zbyt dojrzały na takie rzeczy jak plastikowe kubeczki z których pili pozostali goście, albo może po prostu chciałam, żeby poczuł sie jako gość premium. Sama się pochylam do zamrażarki w której mam lód.
- Więc dziś pijemy Long Island, to mój ulubiony drink. Uwierz mi, po dwóch będziesz nam tu na środku tańczył do karaoke - zaśmiałam się patrząc na niego błyszcącymi oczętami, kiedy podawał mi szklanki. Przez moment poczułam się tak, jakby nie było całej tej imprezy i tylko ja i Hot Mike. Razem w mojej kuchni, co było tak dla mnie niepojęte, że to się w końcu dzieje!
Przez chwilę milczę, skupiając się na przygotowaniu drinków, wcale nie szczędząc żółtej mikstury, w której pewnie Mike wie, ale są wlane wszystkie dostępne i znane ludzkości trunki. Zerkam na niego, bo stoi nieopodal w tej swojej eleganckiej koszuli i pachnie tak jakby występował w jakiejś reklamie. Zastanawiałam się ile czasu zajmie mu, zanim powie coś w stylu "Aurelia, nie możesz tak na mnie patrzeć, przecież jestem przyjaacielem Twojego ojca", ale nawet w połowie nie byłam świadoma jak wygląda moje spojrzenie. Jakbym była conamniej głodna i żywię się tylko jego gatunkiem.
- Myślałam o Twojej propozycji - rzucam powoli mieszając drinki, żeby schłodzić żółą część. Czekałam aż w jego głowie połączą się kropeczki, aby wiedział o czym konkretnie mówię. Dolewam ostrożnie coli, żeby stworzyć ładne odcięcie pomiędzy górą a dołem drinka. Pochyliłam sie, żeby oglądać to z bliska i trochę to zajęło, kiedy znów sie wyprostowałam - Żeby zemścić się na moim byłym. Trochę się zdziwiłam, że podszedłeś do tego tak entuzjastycznie... - i wręczam mu moje dzieło, zaraz unosząc swoją szklankę wznosze toast. Taki dla nas:
- Za szczęśliwe rozstania?

hot mike
ODPOWIEDZ

Wróć do „#21”