Słowo rodzina nigdy nie funkcjonowało w jego świecie w sposób miękkii czy ciepły, jak lubili przedstawiać je ludzie, którzy mieli szczęście dorastać w domach nieprzypominających pola walki. Dla niego rodzina nie była uczuciem, tylko konstrukcją, układem lojalności oraz zobowiązań, których nikt nie musiał wypowiadać na głos, aby były egzekwowane. Była po nazwiskiem, a nierzadko także źródłem przemocy ubranej w garnitur i ruchy, których gołym okiem nie widziano, a które były rozgrywane. Jak partia szachów.
Dlatego kiedy Navi powiedziała mu, że był jej rodziną, nie przyjął tego jak romantycznego wyznania. Przyjął to znacznie poważniej. Jak deklarację przynależności, której ciężaru mogła nawet nie rozumieć do końca.
Nie zdradził jednak niczego na twarzy. Jedynie spojrzenie zatrzymało się na niej odrobinę dłużej, gdy jego umysł rozbierał jej wypowiedź na części pierwsze, układając z nich coś, co mógłby osadzić w tym swoim systemie, w którym funkcjonować. Dawała mu kierunek. A on, choć nigdy by tego nie przyznał, właśnie kierunku potrzebował najbardziej.
Subina również nie skomentował, ale z zupełnie innego powodu. Ta informacja nie przecięła jego myśli na dłużej, bo puenta była oczywista – wiedział przecież, że jej były mąż (w zasadzie i formalnie – wciąż: obecny), był z gatunku przemocowców, nawet dość szybko to zauważył, bo wystarczyła jedna, wspólna kolacja biznesowa.
Ale wiedział, że odcisnął on ogromne piętno na psychice Navi; podobnie jak jej rodzina, wgrywając w nią wartości, które dla niego były wręcz absurdalne. Bo chociaż nie reagował emocjonalnie, to po latach studiów i obserwacji bezbłędnie rozpoznawał coś, co było powszechnie uznawane za niezdrowe.
Uniósł wolną dłoń i ujął jej podbródek, po czym skierował jej twarz ku sobie, chcąc odwrócić na siebie jej spojrzenie.
—
Ja nie krzyczę — powiedział. Nie dla nadania sobie miękkości, sztucznej próbie przypisania sobie cechy łagodnego i zdrowego partnera, a chyba bardziej dla przypomnienia pewnego faktu.
Bo nigdy nie krzyczał. Nie potrzebował podnosić głosu, by ktoś rozumiał, że przekroczył granicę. Nie potrzebował wrzasku, by budować przewagę, wymuszać posłuszeństwo czy zostawiać po sobie strach. Ludzie krzyczeli wtedy, gdy tracili kontrolę. On, gdy czuł zagrożenie dla porządku, stawał się jeszcze cichszy. Więc im więcej milczał, tym groźniejszy się stawał.
Przesunął kciukiem po jej skórze, świadomie narzucając we własnym spojrzeniu nutę łagodności. I chociaż był mistrzem manipulacji i aktorstwa; fałszowania siebie, by inni go kupili, dla jego własnej korzyści; teraz robił to tylko dlatego, aby ona lepiej się poczuła.
Bezpieczniej.
—
Jesteś częścią mojego życia, Navi. Mojego porządku, mojej codzienności, systemu, który budowałem latami tak, aby nic nie mogło naruszyć jego konstrukcji. — urwał na moment, pozwalając temu wybrzmieć. To była naczelna zasada, dlaczego w ogóle pozwalał jej jeszcze być. — A to oznacza, że jesteś bezpieczna. I będziesz.
Jej bezpieczeństwo stało się dla niego jednym z najwyższych priorytetów. Bo skoro była jego częścią, to gdyby jej nie chronił – nie chroniłby także samego siebie, a to byłoby po prostu… bardzo nierozsądne.
Otoczył ją w talii nieco ciaśniej, dłoni jednak nie odejmując od jej podbródka, przedłużając ten niby czuły, ale też kontrolujący gest.
—
Od jutra zmieniamy kilka kwestii — podjął, przerywając tylko na chwilę, by zbadać spojrzeniem jej reakcję na to pierwsze zdanie. Jak gdyby chciał odczytac, czy wniesie protest, jeszcze zanim miałaby ku temu okazję i, przede wszystkim, powód. —
Chcę nazwisko lekarza, adres kliniki i komplet wyników. Zorganizuję drugą opinię, najlepszą dostępną, i nie dlatego, że ci nie wierzę, ale dlatego, że ufam wyłącznie informacjom potwierdzonym wielokrotnie.
Dotyczyło to nie tylko ciąży. Dotyczyło również jego samego, bo kwestia ojcostwa została przez niego przyjęta, przynajmniej na ten moment, ale on w swoim świecie potrzebował sztywnych i niepodważalnych, sprwadzonych kilkakrotnie faktów. Chociaż kwestia jego bezpłodności miała takim być.
—
A twoja restauracja zwolni tempo. Jeśli trzeba, zatrudnisz dodatkowych ludzi. Jeśli trzeba, ktoś przejmie część obowiązków. Jeśli trzeba, kupię ci personel od konkurencji razem z ich grafikiem. Ale nie będziesz pracować tak, jak pracowałaś do tej pory. — Jego dłoń przesunęła się wyżej po jej plecach, zatrzymując pomiędzy łopatkami. Wiedział, że była przemęczona i sama to przyznała. Więc to należało zmienić. —
I nikt nie dowie się o niczym, dopóki my nie zdecydujemy inaczej. Moja rodzina szczególnie.
To był cały on. Teraz reorganizował wszystko, aby współgrało z nową rzeczywistością, w której się znalazł. Szukał nowego rytmu i procesu, bo tylko tak mógł się uspokoić i być w zgodzie z samym sobą.
I wciągał w to wszystko ją. Sposób, w jaki zakomunikował to wszystko raczej nie pozostawiał miejsca na sprzeciw. W ten sposób mówił, kiedy on już postanowił i nie było od tego odwrotu. W ten sposób mówił, kiedy
kontrolował.
—
A teraz powiesz mi — odezwał się ciszej, odejmując dłoń od jej podbródka, by otoczyć ją w pasie —
czego potrzebujesz teraz. Nie za miesiąc, nie w listopadzie, nie wtedy gdy wszystko się zmieni, tylko dzisiaj.
Navi Yun