Inari zatrzymała się już przy samych drzwiach, z dłonią wyciągniętą w stronę chłodnej, metalowej klamki. Była gotowa wyjść. Nic więcej nie wniesie rozmowa z Kilroy przekonanej o… właściwie o czym?
I wtedy głos Ronnie przeciął przestrzeń jak coś rzuconego z premedytacją prosto w twarz.
—
Z jakiego wieżowca spadłaś, mamo?
Inari nie odwróciła się od razu. Przez ułamek sekundy tylko zamknęła oczy, jakby coś w niej opadło — niecierpliwość, może rozczarowanie. Dopiero potem spojrzała przez ramię. Ronnie stała z założonymi rękami, z telefonem w dłoni, w tej swojej pozornie luźnej pozie, która wcale nie była luźna. Oczy miała czujne.
Wymiana między matką a córką przeszła przez Inari bez komentarza. Ale kiedy dziewczyna prychnęła i przerzuciła ciężar rozmowy na nią, coś w jej spojrzeniu się zmieniło.
—
Serio? — rzuciła Ronnie, prostując się i robiąc krok w ich stronę. —
„Usterka windy”? Myślisz, że brzmi to jakkolwiek wiarygodnie? — zerknęła na Inari. —
Ty przynajmniej nie mówisz jak chatbot. Co się stało?
Bezpośrednio. Bez filtrów. Corinne nie zdawała sobie sprawy, jak bardzo przypomina matkę. Inari przez chwilę patrzyła na nią w milczeniu. Nie z góry. Nie protekcjonalnie. Raczej… mierząc, ile tej prawdy można wpuścić, żeby nie rozwalić czegoś po drodze; ile tej prawdy dziewczyna faktycznie uniesie.
—
Ronnie — odezwała się w końcu spokojnie. —
Twoja matka nie spadła z żadnego wieżowca.
Dziewczyna przewróciła oczami.
—
No shit.
—
Ale była w sytuacji, w której mogła — dodała Inari, nie podnosząc głosu.
To zatrzymało Kilroy Junior na moment.
—
I co, mam się domyślić reszty? — prychnęła. —
Bo wygląda to tak, jakby ktoś tu prawie zginął, a ja mam się cieszyć, że „wszystko pod kontrolą”.
Inari przesunęła się minimalnie, opierając plecy o ścianę przy drzwiach.
—
Wyglądało gorzej, niż się skończyło — powiedziała rzeczowo. —
I skończyło się dobrze.
—
„Dobrze” — powtórzyła Ronnie z niedowierzaniem. —
Jasne. Dlatego chodzi jak robot od tygodnia.
Cisza.
Inari nie spojrzała na Niamh od razu. Jakby celowo dawała jej przestrzeń, żeby sama coś powiedziała. Nie powiedziała, więc ciągnęła dalej:
—
To, że ktoś nie mówi wszystkiego od razu, nie zawsze znaczy, że chce cię okłamać.
—
A co, chce mnie ochronić? — weszła jej w słowo ostro. —
Serio, to jest Toronto, nie jakaś bajka Disneya. Ludzie mają prawo wiedzieć, co się dzieje w ich własnym domu. Mam siedemnaście lat, nie siedem.
Była szybka. Zbyt szybka, żeby dać się zbyć. Inari skinęła lekko głową. Przyjęła to.
—
Masz rację. — To ją na moment wybiło. —
Ale masz też siedemnaście lat — dodała. —
I to jest ten moment, w którym zaczynasz widzieć więcej, niż ktoś chciałby ci pokazać. I decydujesz, co z tym robisz.
Ronnie zmrużyła oczy.
—
Czyli co, mam udawać, że nic się nie stało?
—
Nie — odpowiedziała Inari od razu. —
Masz zauważyć, że coś się stało. I że twoja matka nadal tu stoi.
To wybrzmiało mocniej, niż miało. Ronnie zacisnęła szczękę, spojrzała na Niamh, potem z powrotem na Inari.
—
I tyle? — zapytała ciszej, ale nadal z tym samym uporem. —
Mam się tym zadowolić?
Inari przez moment milczała, zaraz jednak potaknęła.
—
Mhm. Na teraz. — Nie potraktowała jej miękko, wyznaczyła granicę. Dziewczyna prychnęła pod nosem, ale tym razem bez tej wcześniejszej ostrości. Mimowolnie na ułamek sekundy uśmiech przeciął twarz Inari. Ilość podobieństw była zatrważająca.
—
Super. Dwie dorosłe kobiety i żadna nie umie powiedzieć wprost — mruknęła, odwracając się na chwilę, jakby chciała odejść… ale nie odeszła od razu. Rzuciła jeszcze przez ramię: —
Ale przynajmniej ty nie wciskasz mi kitu.
Jej kroki były ciężkie, szybkie, celowo głośne aż cały dom drżał. Każde stąpnięcie uderzało w ciszę domu, jak demonstracja. Na półpiętrze zatrzymała się jeszcze na sekundę, jakby miała coś dodać — tylko prychnęła pod nosem i zniknęła na górze. Chwilę później drzwi jej pokoju trzasnęły na tyle mocno, że echo poniosło się po całym domu — przez przedsionek, odbiło się od gładkich powierzchni i sufitu.
Na chwilę znów zrobiło się cicho — ciężko, gęsto, z tym charakterystycznym napięciem, które zostaje po czyimś wyjściu.
Nilsinger nie ruszyła się od razu. Stała przy drzwiach, jeszcze przez moment patrząc w kierunku schodów, jakby analizowała nie tyle samą sytuację, co jej konstrukcję — pęknięcia, które nie były widoczne na pierwszy rzut oka, ale już zaczynały pracować. To było tyle. Tylko skinęła głową — ledwie zauważalnie, nim wróciła spojrzeniem do NIamh. Nie było w nim już tej wcześniejszej ostrości. Raczej coś cięższego. Bardziej konkretnego.
Przez moment przyglądała się uważniej. Sztywność, którą wcześniej tylko odnotowała, teraz była jeszcze wyraźniejsza — w barkach, w sposobie, w jaki stała, w tym minimalnym opóźnieniu przy każdym oddechu. Nie skomentowała tego. Nie musiała.
—
Nie musisz mówić jej wszystkiego od razu — dodała po chwili, spokojniej. —
Ale jeśli nic nie powiesz… sama zacznie szukać odpowiedzi. A co wtedy znajdzie? Nie będziesz miała na to wpływu. — To było najbliższe, co Inari potrafiła skleić pod kategorią „rady”, ale nie bezpośrednio. Bez ingerencji, bez narzucania się. Po prostu zaznaczenie konsekwencji. Poprawiła mankiet płaszcza. Zamykała temat. —
Odezwę się, gdy dostanę odpowiedź z Nowego Jorku — wróciła do konkretu, niemal od razu, jakby tamta część rozmowy w ogóle nie miała miejsca. —
Jeśli mają choć trochę rozsądku, zatrzymają Thomasa, zanim zdąży cokolwiek przepchnąć dalej. — Sięgnęła do klamki. —
I… — urwała na moment, jakby dobierała słowa bardziej niż zwykle. —
Nie było w tym nic poetyckiego. — Ledwo zauważalny cień ironii przemknął przez jej głos. —
Czysta fizyka.
Otworzyła drzwi. Chłodne powietrze z zewnątrz wlało się do środka, rozcinając ciężką atmosferę wnętrza.
Niamh R. Kilroy