ODPOWIEDZ
46 y/o
For good luck!
181 cm
profesor, historyk sztuki i konserwator na University of Toronto
Awatar użytkownika
a Canadian is somebody who knows how to make love in a canoe
nieobecnośćnie
wątki 18+tak
zaimkizaimki
typ narracjityp narracji
czas narracji-
postać
autor

Rafael Perez
Javier Bardem
homeprofilebiopermits
Obrazek
data i miejsce urodzenia
24/11/1980 I Toronto, Kanada
zaimki
on/jego
zawód
profesor, historyk sztuki i konserwator
miejsce pracy
University of Toronto
orientacja
heteroseksualny
dzielnica mieszkalna
The Beaches
pobyt w toronto
od urodzenia
umiejętności
Ma naturalną charyzmę — potrafi mówić o sztuce tak, że można ją poczuć, a nie tylko zrozumieć. Dobrze czyta ludzi, wyłapuje niuanse i szybko odnajduje się w różnych środowiskach. W pracy jest precyzyjny i cierpliwy, z wyczuciem detalu i historii materiału. Lata odpowiedzialności nauczyły go działać pod presją. Ma w sobie subtelną opiekuńczość, pamięta drobiazgi. Ma wyczucie rytmu i pewnie prowadzi samochód. Dodatkowo świetnie operuje językiem, potrafiąc jednym zdaniem ustawić atmosferę rozmowy. Ma też dobrą pamięć do miejsc i detali, rzadko się gubi, nawet w obcym mieście.
słabości
Jest uzależniony od podziwu. Nie unika konfrontacji, wręcz przeciwnie — potrafi być gwałtowny, głośny i emocjonalny, wchodząc w spory z całą intensywnością. O własnych słabościach mówi niechętnie, łatwiej mu krzyczeć niż się odsłonić. Boi się stagnacji, więc zamiast naprawiać — szuka ruchu gdzie indziej. Potrafi racjonalizować własne błędy, nadając im sens, który brzmi przekonująco nawet dla niego. Bywa uparty i często żyje bardziej w głowie niż w teraźniejszości. Ma tendencję do przejmowania kontroli, zwłaszcza gdy czuje, że coś wymyka mu się spod kontroli.
Urodziłem się w Toronto, ale mój dom nigdy nie był do końca kanadyjski. Pachniał oliwą z oliwek, tytoniem i pomidorami duszonymi z czosnkiem. Ojciec przyjechał tu z Andaluzji z jedną walizką i przekonaniem, że człowiek jest wart tyle, ile potrafi wypracować własnymi rękami. Pracował jako kamieniarz przy renowacjach starych budynków — ironia losu, że zanim ja nauczyłem się ratować historię zaklętą w murach i obrazach, on przez lata czyścił i układał kamienie, których nikt poza nim nawet nie zauważał. Matka pochodziła z Walencji. Prowadziła wraz z siostrą niewielki sklepik, a później pracowała jako krawcowa. Jej dłonie zawsze pachniały mydłem, a głos miała tak donośny, że sąsiedzi wiedzieli, co się u nas dzieje, nim zdążyliśmy im opowiedzieć.
W naszym domu wszystko było intensywne — rozmowy, śmiech, kłótnie, pojednania. Kolacje zaczynały się spokojnie, a kończyły gestykulacją, śpiewem i historiami opowiadanymi po raz setny. Ojciec puszczał muzykę, a matka tańczyła między stołem a kuchnią, czasem ciągnąc go za rękę, choć udawał, że protestuje. Flamenco towarzyszyło nam zawsze — nie w lekcjach czy choreografiach, tylko w spojrzeniach, w głośnych oklaskach, w tej gorącej energii, która pojawia się między ludźmi, kiedy muzyka zaczyna pulsować gdzieś pod skórą. Myślę, że właśnie wtedy nauczyłem się, czym jest namiętność. Nie w książkach ani na wykładach, a przy stole, gdzie ludzie potrafili kłócić się do czerwoności, by zaraz po tym śmiać się przy winie.
Byłem pierwszym w rodzinie, który od dziecka funkcjonował w dwóch językach. W domu mówiło się po hiszpańsku, w szkole po angielsku. To drugie długo nie przychodziło mi z łatwością, bo mój akcent był dla rówieśników wystarczającym powodem do żartów, przez co wdawałem się w bójki częściej, niż powinienem. Jeśli mój nos jest dziś trochę krzywy, można uznać to za pamiątkę po tamtych czasach — choć wtedy uważałem, że to raczej medal za honor. Byłem dzieckiem, które łatwo przyciągało ludzi. Może przez temperament, może przez ciekawość świata, ale zawsze było we mnie coś, co ciągnęło mnie do innych, ale też coś, co nie pozwalało być całkiem spokojnym.
Sztuka pojawiła się wcześnie. Najpierw były rysunki — szkicowałem kościoły, kolumny, stare kamienice. Potem muzea, do których potrafiłem chodzić sam, godzinami patrząc na obrazy, jakby ktoś ukrył w nich instrukcję życia. Zawsze balansowałem gdzieś między romantyzmem a perfekcjonizmem. Chciałem czuć wszystko mocniej niż inni, ale jednocześnie potrzebowałem rozumieć, analizować, rozbierać świat na części pierwsze. Hiszpanię znałem wtedy tylko z opowieści; z wyblakłych fotografii, na których moi dziadkowie wyglądali jak postaci z innej epoki, czy książek i opowieści powtarzanych przy stole tak często, że zaczynałem mieć wrażenie, że pamiętam te miejsca, choć nigdy tam nie byłem. Nie mieliśmy pieniędzy na podróże przez ocean, więc wcześnie zacząłem marzyć o dniu, w którym zobaczę ją naprawdę — nie na zdjęciach, nie w opowieściach, ale pod własnymi stopami, w powietrzu, którym oddycha się pełną piersią. Jeszcze wtedy nie wiedziałem, jak bardzo ta podróż zmieni moje życie.

Kiedy dostałem stypendium, mój ojciec przez kilka dni chodził po domu z miną człowieka, który wygrał na loterii. Nie do końca rozumiał, czym właściwie zajmuje się historyk sztuki ani czy da się z tego utrzymać rodzinę, ale studia brzmiały poważnie, a prestiż był walutą, którą imigranci rozumieją bez tłumaczenia. W jego oczach widziałem potwierdzenie, że przeprowadzka do Kanady miała sens, a jego syn będzie kimś więcej, niż człowiekiem pracującym od świtu do zmroku przy kamieniu.
Uczyłem się wtedy z uporem, który pewnie bardziej przypominał ambicję niż pasję. Biblioteki stały się moim drugim domem, a ja wciąż miałem wrażenie, że próbuję nadrobić coś, czego nie dostałem przy urodzeniu — może pewność, że naprawdę tu pasuję? Hiszpania była oczywistym kierunkiem. Dla miłośnika sztuki nie ma wielu miejsc, które pulsują historią tak intensywnie, jak Barcelona. Miasto, w którym średniowieczne mury stoją obok modernizmu Gaudíego, a sztuka wylewa się na ulice tak naturalnie, jak światło. Spędziłem tam rok, część czasu mieszkając u dalekich krewnych matki w Walencji, ale większość dni i nocy poświęcając Barcelonie. Studiowałem, włóczyłem się po muzeach, szkicowałem detale fasad. Żeby dorobić, pomagałem przy drobnych pracach renowacyjnych w jednej z kamienic w dzielnicy Eixample, gdzie czyściłem stare sztukaterie i usuwałem warstwy farby z elementów, które ktoś dawno temu uznał za zbędne. Wtedy po raz pierwszy zrozumiałem, jak bardzo historia potrafi ukrywać się pod powierzchnią.

I właśnie tam — między targiem, słońcem i niekończącym się hałasem miasta — pojawiła się Maria. Nie potrafię wskazać chwili, w której ją zauważyłem, bo mam wrażenie, że raczej wpadła w moje życie, jak nagły podmuch wiatru, który przewraca kartki w książce, zanim zdążysz przeczytać poprzednią stronę. Pamiętam tylko ciemne włosy rozsypane na ramionach i śmiech — jasny, dźwięczny, zaraźliwy. Maria była ruchem, temperamentem, czystą energią o intensywnym przyciąganiu, była wszystkim tym, czego rodzice nauczyli mnie pragnąć, ale czego jednocześnie kazali się bać: życiem przeżywanym zbyt głośno, zbyt odważnie, bez planu. Kiedy nadszedł czas powrotu do Kanady, miałem już w sobie pewność, że nie chcę świata, w którym Maria zostaje w Barcelonie, a ja wracam do Toronto, jakby nic się nie wydarzyło. Rozsądek mówił, że to szaleństwo. Na szczęście nigdy nie byłem szczególnie posłuszny rozsądkowi.

Wracając do Toronto, dobrze wiedziałem, że przywożę ze sobą coś więcej niż tylko walizkę. Nie pamiętam, żebym się wahał, ale pamiętam, jak bardzo chciałem, żeby wszystko się udało. Początki były… ciasne. W mieszkaniu, które ledwo mieściło nas dwoje, prędko musieliśmy ścisnąć się wraz z dzieckiem. Córka pojawiła się szybciej niż zdążyliśmy to zaplanować, a we mnie coś natychmiast się przełączyło, jakby ktoś przesunął dźwignię z żyć na zapewnić.
Pomimo zamiłowania do ciągłych zmian, z trudem odnajdywałem się w nowej codzienności. Pracowałem, uczyłem się, brałem wszystko, co mogło nas utrzymać nad powierzchnią. Jednocześnie wciąż starałem się być tym samym facetem, który spotkał ją w Barcelonie. Romantyczność została, tylko zmieniła formę. Spontaniczne noce na plaży ustąpiły miejsca listom pozostawionym na kuchennym blacie, krótkim notatkom wsuniętym między strony książek, kwiatom kupowanym po drodze do domu. Oczywiście, że o tym pamiętałem, o sposobie, w jaki marszczy nos, kiedy coś ją rozśmieszy, że nie znosi zbyt słodkiej kawy, że lubi zasypiać przy muzyce. To były drobiazgi i jeszcze wtedy wydawało mi się, że to wystarczy.

Studia przestały być etapem, a stały kierunkiem. Magisterium, potem doktorat — każdy kolejny krok był dokładaniem kolejnej warstwy do konstrukcji, która miała nas utrzymać. Wybrałem specjalizację, która z czasem zaczęła trochę przypominać obsesję. Sztuka sakralna, materialność obiektów, ślady czasu zapisane w farbie, drewnie, czy kamieniu. Zawsze fascynowało mnie to, co zostaje — pęknięcia, przetarcia, rzeczy, które ktoś uznałby za uszkodzenia, a które dla mnie były historią. Lubiłem myśleć, że właśnie dlatego tak dobrze rozumiałem konserwację, by z biegiem lat dojść do wniosku, że może tylko wydawało mi się, że rozumiem, co znaczy coś naprawiać.
Zacząłem publikować, jeździć na konferencje, pracować przy projektach, które jeszcze kilka lat wcześniej wydawały mi się poza zasięgiem. Pamiętam pierwszy wyjazd do Rzymu, badania nad renowacją fresków w jednym z bocznych kościołów, później Madryt i współpraca przy analizie warstw malarskich w muzeum, a dalej Paryż — wykłady gościnne, pierwsze wystąpienia. Z czasem uczelnia stała się moim drugim domem. Świat, do którego wszedłem, był inny niż ten, w którym się wychowałem, jakby bardziej wyciszony, kontrolowany. Ludzie mówili ciszej, śmiali się rzadziej, ale każde słowo ważyło więcej. Na początku nie wiedziałem, jak się w tym poruszać, byłem za głośny, zbyt bezpośredni. Adaptacja przyszła szybko, jak nauczyłem się, kiedy milczeć, kiedy mówić, jak budować zdania, żeby brzmiały odpowiednio. Z czasem odnajdywałem się już wszędzie — przy eleganckich kolacjach z darczyńcami, gdzie rozmowy przypominały bardziej strategię niż dialog, i w zatłoczonych barach, gdzie studenci chcieli słuchać człowieka, a nie profesora. Odkryłem wtedy, do czego mnie podświadomie ciągnie — do tego momentu, kiedy ktoś patrzy na mnie z uwagą, z uznaniem, z czymś na granicy podziwu. Można się uzależnić znacznie szybciej, niż chciałbym przyznać, ale jeszcze wtedy nie uważałem tego za problem.

Nie było jednego dnia, który mógłbym wskazać palcem i powiedzieć, że to wtedy wszystko się zaczęło sypać. To trochę jak ze zmęczeniem, które najpierw się ignoruje, potem uczy się z nim żyć, aż w końcu przestaje pamiętać, jak to było bez niego. Drugie dziecko nie było katastrofą, a gwałtownym przyspieszeniem. Nagle wszystko zaczęło dziać się szybciej, głośniej, ciaśniej. Dom przestał być miejscem, w którym się spotykaliśmy, a stał się przestrzenią, którą trzeba było zarządzać, ogarniać, utrzymywać w ruchu. I w tym ruchu zaczęliśmy się o siebie ocierać jak dwa ciała, które kiedyś płynęły w jednym rytmie, a teraz nie potrafią złapać wspólnego tempa.
Maria była w tym wszystkim bezwzględnie oddana. Widziałem to każdego dnia — jak zamyka się w obowiązkach, jak odkłada siebie na później, jak jej energia, ta sama, która kiedyś potrafiła wypełnić całe pomieszczenie, skupia się na dzieciach, na domu, na wszystkim poza nią samą. I zamiast podziwu czułem coś, czego długo nie umiałem nazwać. Złość. Nie na nią — tak sobie to wtedy tłumaczyłem — tylko na to, że pozwala temu wszystkiemu ją pochłonąć. Mówiłem, że ma w sobie coś więcej, że nie może się zatrzymać, że powinniśmy znaleźć pomoc, opiekunkę, cokolwiek, co da jej przestrzeń, żeby znów była sobą. Słyszałem własny głos i brzmiałem jak ktoś rozsądny, niemal troskliwy. Dziś wiem, że pod tym była też moja własna frustracja, że świat, który budowaliśmy razem, zaczyna wyglądać inaczej, niż sobie wyobrażałem.
Ona reagowała na to ogniem. To nie kobieta, która przyjmuje zarzuty w ciszy. Kłóciliśmy się ostro, zbyt głośno, zbyt blisko. W jej słowach była obrona, w moich nacisk. Ona widziała we mnie człowieka, który ucieka w pracę, który coraz rzadziej jest obecny, a ja widziałem w niej kogoś, kto rezygnuje z siebie i nazywa to wyborem. Żadne z nas nie miało racji. Albo każde miało ją po trochu. Najgorsze było to, że oboje wciąż mieliśmy temperament, tylko przestaliśmy używać go do siebie, a zaczęliśmy przeciwko sobie. Zamiast namiętności była iskra, która podpalała rozmowy i zostawiała po sobie popiół. Zamiast dotyku było napięcie, a zamiast śmiechu — krótkie, ostre wymiany zdań, które kończyły się ciszą znacznie cięższą od krzyku.

A potem przyszło zmęczenie. Nie to fizyczne, które mija po kilku godzinach snu, tylko to głębsze, sprawiające, że przestajesz podejmować walkę. Przestaliśmy się konfrontować, bo nie mieliśmy siły, by się spierać. W którymś momencie zorientowałem się, że łatwiej jest mi mówić do innych ludzi niż do niej, że rozmowy, które kiedyś były oczywiste, zaczynają wymagać wysiłku.

Nie zaczęło się od zdrady w najprostszym znaczeniu tego słowa. Zaczęło się od rozmów. Od przydługich spojrzeń, od specyficznego rodzaju uwagi, który dostaje się od ludzi słuchających nie tylko słów, ale też tego, co kryje się pod nimi. Na uczelni, na konferencjach, w muzeach — byłem otoczony osobami, które widziały we mnie kogoś więcej niż tylko męża i ojca. To nigdy nie było polowanie. Nie szukałem przypadkowych ciał ani krótkich historii bez znaczenia. Każda z tych relacji zaczynała się podobnie — od rozmowy, wspólnego języka, od poczucia, że ktoś naprawdę mnie widzi. Nigdy nie liczyła się ilość, a raczej powtarzalność. Wchodzenie w coś, co miało swoje ramy, własną ciszę i powroty. Przez długi czas potrafiłem to sobie tłumaczyć. Nadawałem temu sens, który pozwalał mi spać spokojnie. Mówiłem sobie, że to tylko taki etap, wynik zmęczenia, że to nie jest przeciwko Marii, że to niczego nie zmienia. Jeszcze wtedy wierzyłem, że można rozdzielić życie na części i każdą z nich utrzymać w równowadze. Prawda zaś była prostsza. Bałem się stagnacji, momentu, w którym wszystko zaczyna wyglądać tak samo, dzień po dniu, rok po roku. Zamiast zostać i spróbować to naprawić, wybierałem ruch. Nową rozmowę, nowe spojrzenie, nową wersję siebie, w której wciąż byłem kimś więcej niż funkcją.

Dziś z zewnątrz wszystko wygląda dokładnie tak, jak powinno. Jestem profesorem, mam nazwisko, które coś znaczy w mojej dziedzinie, publikacje, projekty, zaproszenia. Zbudowałem życie, które daje bezpieczeństwo — dom, stabilność, przyszłość dla naszych dzieci. Nauczyłem się mówić, jak człowiek spełniony, i przez długi czas sam w to wierzyłem. Ale są momenty, w których ta narracja przestaje działać. Zmęczenie nie znika, tylko zmienia formę. Nostalgia pojawia się w najmniej oczekiwanych chwilach — w zapachu, w dźwięku, w czymś, co przypomina mi, jak kiedyś patrzyłem na świat i na nią. Coraz częściej mam wrażenie, że gdzieś po drodze minąłem coś istotnego. Nie spektakularnie, czy w jednym wielkim błędzie, a raczej w tysiącu drobnych decyzji, które wydawały się rozsądne. Zbudowałem wszystko, co powinienem był zbudować. I coraz częściej zastanawiam się, co straciłem po drodze.
zgoda na powielanie imienia
nie
zgoda na powielanie pseudonimu
nie
Zgody MG
poziom ingerencji
średni
zgoda na śmierć postaci
nie
zgoda na trwałe okaleczenie
nie
zgoda na nieuleczalną chorobę postaci
nie
zgoda na uleczalne urazy postaci
tak
zgoda na utratę majątku postaci
nie
zgoda na utratę posady postaci
nie
Ostatnio zmieniony śr mar 25, 2026 6:43 pm przez Rafael Perez, łącznie zmieniany 2 razy.
space cadet
42 y/o
For good luck!
168 cm
naprawia starocie w zaciszu swojego domu
Awatar użytkownika
Le gusta que la miren cuando ella baila sola.
Le gusta más la casa que no pasen las horas.
Le gusta Barcelona.
nieobecnośćnie
wątki 18+tak
zaimkizaimki
typ narracjitrzecioosobowa
czas narracjiprzeszły
postać
autor

zbieżność nazwisk nieprzypadkowa, ten przystojny profesorek to mój mąż *_*
Latina, Ave Maria
46 y/o
For good luck!