ODPOWIEDZ
0 y/o
Welkom in Canada
0 cm
workin' nine to five what a way to make a livin'
Awatar użytkownika
a Canadian is somebody who knows how to make love in a canoe
nieobecnośćnie
wątki 18+nie
zaimkizaimki
typ narracji
czas narracji
postać
autor

RE: Private — Valencourt
od: Alastair Valencourt
do: Raphael Valencourt
Synu,

Twoje ostatnie posunięcie nie zostało niezauważone.

Twoja nowa zabawka nie ma większego znaczenia. Pieniądze, które na nią upłynniłeś, jednak już tak.

Nie interesuje mnie, komu poświęcasz czas, z kim śpisz ani jakiego rodzaju rozrywki uznajesz obecnie za stosowne. Interesuje mnie natomiast, kiedy prywatne upodobania zaczynają mieć konsekwencje dla aktywów, nazwiska i ludzi, którzy od stuleci budują pozycję Valencourtów.

W załączniku otrzymasz zestawienie.

V-17 / 04:20 / BLACK
A — ekspozycja: zamknięta
B — płynność: wyjaśnić
C — osoba: obserwacja
D — projekt: bez zmian

Nie pytam Cię, dlaczego to zrobiłeś. Pytam, czy rozumiesz, co właśnie uruchomiłeś.

Pamiętaj, że w naszej rodzinie pieniądze nigdy nie były celem. Były narzędziem. A narzędzia mają tę nieprzyjemną właściwość, że wcześniej czy później zaczynają wskazywać na człowieka, który ich użył.

Nie popełniaj błędu ludzi, którzy mylą dyskrecję z niewidzialnością.

Ojciec nie ostrzega syna dwa razy.

A. Valencourt
Valencourt Financial Services

raphael valencourt
I walk alone, not because I have to, but because I choose to
gall anonim
31 y/o
NARRATORSKI PIESEK
178 cm
dyrektor wykonawczy valencourt investment group
Awatar użytkownika
since love and fear can hardly exist together, if we must choose between them, it is far safer to be feared than loved
nieobecnośćnie
wątki 18+tak
zaimki-
typ narracji3rd
czas narracjipast
postać
autor

od: Raphael Valencourt
do: Alastair Valencourt
Ojcze,

Rozumiem różnicę.

Nie wszystko, co kosztuje, stanowi wydatek. Nie wszystko, co wygląda na stratę, nią jest. A już z pewnością nie wszystko, co znajduje się w zestawieniu, powinno znaleźć się w bilansie.

Twoje V-17 jest poprawne. Wnioski — niekoniecznie.

Zabawka pozostanie tam, gdzie ją umieściłem. Bez wpływu na aktywa grupy, bez ekspozycji, która mogłaby zainteresować kogokolwiek. Regulatorów czy ludzi, których zadaniem jest interesować się rzeczami, o których nie powinni wiedzieć.

Pieniądze zostały wydane świadomie. To wystarczy.

Co do projektu — pozostaje bez zmian, ponieważ dokładnie tak ma pozostać. Nie widzę powodu, aby rozwijać przed Tobą przedsięwzięcie, którego zakres nie dotyczy Valencourt Financial Services ani fundacji. Nie dlatego, że nie ufam rodzinie. Przeciwnie. Właśnie dlatego, że wiem, jak długo przetrwała ona dzięki umiejętności odróżniania informacji potrzebnej od informacji interesującej.

Nauczyłem się od Ciebie jednej rzeczy, Ojcze: najbezpieczniejszy sekret to taki, którego nikt nie uzna za sekret.

Dlatego nie masz się czym martwić. Nie uruchomiłem niczego. Przynajmniej niczego, co powinno Cię obecnie interesować.

A jeśli za kilka miesięcy okaże się, że pieniądze zniknęły w miejscu, którego dziś nie potrafisz znaleźć — uznaj to za inwestycję, której zwyczajnie nie dostałeś jeszcze do wglądu.

Raphael

dirty little diesel.
0 y/o
Welkom in Canada
0 cm
workin' nine to five what a way to make a livin'
Awatar użytkownika
a Canadian is somebody who knows how to make love in a canoe
nieobecnośćnie
wątki 18+nie
zaimkizaimki
typ narracji
czas narracji
postać
autor

od: Alastair Valencourt
do: Raphael Valencourt
Raphaelu,

Właśnie dlatego, że jesteś moim synem, pozwolę sobie nie udawać, że Ci wierzę.

Twoja odpowiedź jest elegancka. Precyzyjna. Pozbawiona właściwie wszystkiego, co można byłoby wykorzystać przeciwko Tobie. To bardzo dobry sposób prowadzenia korespondencji z człowiekiem, którego się nie zna.

Z ojcem jest nieco inaczej. Nie interesuje mnie, czy potrafisz ukryć transakcję. Wiem, że potrafisz. Nie interesuje mnie nawet, czy potrafisz ukryć jej prawdziwy cel. Wiem również, że potrafisz.

Interesuje mnie dlaczego uznałeś, że powinieneś to zrobić poza mną. Nie będę Cię o to pytał drugi raz. I nie będę Ci tego zabraniał.

Jeżeli rzeczywiście jest to inwestycja, pozwól jej dojrzewać. Jeżeli jest to ryzyko, ponieś jego koszt. Jeżeli jest to człowiek — pamiętaj, że ludzie są jedynym aktywem, którego nie da się całkowicie wycenić przed zakupem.

A jeśli jest to coś większego, niż sugerujesz, mam nadzieję, że przynajmniej tym razem rozumiesz skalę planszy, na której postanowiłeś zagrać.

Najcenniejszą rzeczą jest informacja, zanim stanie się wiedzą drugiego człowieka.

Nie każ mi żałować, że pozwoliłem Ci dorosnąć bez ciągłego zaglądania Ci przez ramię.

A. Valencourt
Valencourt Financial Services

raphael valencourt
gall anonim
ODPOWIEDZ

Wróć do „telefony”