Drzwi zamknęły się za nią z cichym kliknięciem, które zabrzmiało zaskakująco ostatecznie jak na coś tak błahego. Poranne powietrze było chłodne, jeszcze wilgotne po nocy, ale już rozjaśnione — dzień zbierał się do życia bez pośpiechu, jakby nie miał świadomości napięcia, które Inari zostawiła za sobą w środku domu Kilroy.
Na podjeździe panował kontrolowany ruch.
Kang Nora stała przy otwartym bagażniku, lekko pochylona, kiedy pomagała Niamh manewrować walizką, i już z daleka przyciągała uwagę — nie przez przesadę, tylko przez wyczucie. jej sylwetka była smukła, ruchy pewne i płynne, jakby robiła to setki razy — co zresztą nie było dalekie od prawdy. Miała na sobie długi, jasnobeżowy trencz przewiązany w talii, pod którym widać było minimalistyczny, dobrze skrojony komplet — ciemne spodnie o prostej nogawce i cienki golf w kolorze złamanej bieli. Całość była świeża, uporządkowana, jakby dopiero co wyszła z katalogu, ale bez tej sztucznej sztywności. Rękawy miała lekko podwinięte, odsłaniając nadgarstki, na których błysnęła cienka, srebrna bransoleta. Jej włosy — ciemne, gładkie — opadały miękko na ramiona, a rysy twarzy, o wyraźnie koreańskim charakterze, łagodniały jeszcze bardziej przez skupienie… i coś, co pojawiło się natychmiast, gdy tylko zauważyła Inari.
Rozjaśniła się. To nie był szeroki, przesadzony uśmiech — raczej szybkie, naturalne ożywienie całej twarzy. Brwi uniosły się odrobinę, spojrzenie złapało kontakt, jakby ktoś właśnie przywrócił właściwy rytm tej porannej scenie.
—
Pani Nilsinger — powiedziała, i choć ton był profesjonalny, ciepło było wyraźne a drobny ukłon raczej pełen uroku niż sztywnego szacunku.
Inari zeszła z niskiej werandy bez słowa. Nie skomentowała widoku. Nie zatrzymała się. Po prostu podeszła, wrzucając swoją torbę sportową na miejsce, które najwyraźniej już na nią czekało — jakby cały ten układ został ustalony wcześniej, bez potrzeby wypowiadania czegokolwiek na głos.
—
Wszystko masz? — rzuciła krótko, zerkając na Norę.
—
Tak — odpowiedziała natychmiast, niemal odruchowo prostując się bardziej. —
Wszystko przygotowane.
Krótki uścisk — szybki, ale ciepły. Nora ścisnęła jej dłoń odrobinę mocniej, niż wymagała etykieta, jakby w tym krótkim geście chciała zamknąć coś więcej niż tylko powitanie. Szacunek, przywiązanie… może odrobinę dumy, że to właśnie z nią pracuje.
Inari skinęła głową i obeszła samochód, otwierając tylne drzwi. Wsunęła się do środka obok Niamh, nie naruszając tej cienkiej granicy przestrzeni, którą obie zdawały się instynktownie respektować. Wnętrze auta pachniało czystością i czymś subtelnie cytrusowym. Drzwi zamknęły się miękko. Nora zajęła miejsce kierowcy, ale zanim uruchomiła silnik, sięgnęła po plik dokumentów z przedniego siedzenia i odwróciła się lekko.
—
Pani Nilsinger — podała je przez ramię, uważając, żeby nie pognieść rogów. Inari odebrała teczkę bez słowa, już przeglądając pierwszą stronę.
—
Greene? — mruknęła bardziej do siebie niż do kogokolwiek.
—
Tak.
Nora miała się odwrócić, kiedy nagle coś sobie przypomniała. Zatrzymała drzwi, które zaczęły się domykać, wsuwając but między próg a karoserię — elegancki, skórzany loafer, który zupełnie nie pasował do tego małego aktu uporu.
—
Ach! Jeszcze jedno.
Inari ledwie uniosła wzrok znad dokumentów.
—
W podłokietniku — zaczęła Nora, wskazując ruchem głowy przestrzeń między nimi —
jest mała paczuszka. — Spojrzenie Inari przesunęło się tam na moment, ale nic nie powiedziała. —
Leki przeciwbólowe — dodała asystentka, już wyraźnie bardziej zaangażowana. —
Naturalne. Od moich rodziców. Pomagają przy różnych bólach, napięciach mięśniowych… — Uśmiechnęła się łagodnie, niemal dumnie. —
Pomyślałam, że… skoro wyjazd był taki nagły, to możecie o czymś zapomnieć. — Jej spojrzenie powędrowało na moment do Niamh, ale zaraz wróciło do Inari. —
A kiedy pani Nilsinger wspomniała, że jest pani kontuzjowana, to… nie mogłam tego zignorować. Od waszego samopoczucia dużo zależy.
Cisza. Krótka.
Inari patrzyła na nią przez ułamek sekundy dłużej, niż wymagała tego sytuacja.
—
Pani Kang, proszę zamknąć drzwi — powiedziała w końcu spokojnie. Nie było w tym ani nagany, ani aprobaty. Tylko koniec tematu.
Nora skinęła głową, ale uśmiech jeszcze przez chwilę nie znikał z jej twarzy — jakby samo to, że mogła coś dorzucić od siebie, było wystarczające. Cofnęła nogę. Drzwi domknęły się tym razem bez przeszkód. Silnik ruszył niemal bezszelestnie. Inari wróciła do dokumentów. Kartki przesuwały się pod jej palcami w równym tempie, spojrzenie biegło po linijkach z mechaniczną precyzją. Nazwiska, liczby, schematy zależności — wszystko układało się w znajomy porządek, który nie wymagał emocji. Droga była jeszcze pusta. Miasto zostawało za nimi. Kiedy wjechały na szerszą arterię prowadzącą w stronę lotniska, światło zaczęło się zmieniać — słońce przebiło się wyraźniej, wpadając do wnętrza auta przez boczne szyby. Ciepło rozlało się powoli, lecz zauważalnie, osiadając na skórze, na materiale ubrań, na papierze trzymanym w dłoniach.
Inari zwolniła tempo. Jedna strona. Druga. Zatrzymała się na moment dłużej przy jakimś fragmencie, ale nie przewróciła kartki. Powietrze było zbyt spokojne, zbyt miękkie. Ciepło zaczęło robić swoje. Na domiar wszystkiego — Kang Nora włączyła stację Złotych Lat Osiemdziesiątych, natrafiając na hipnotyzujący głos Stevie Nicks śpiewającej „Rhiannon”. Nie odłożyła dokumentów — po prostu jej dłoń przestała się poruszać. Głowa, ciężka po nieprzespanej nocy, opadła minimalnie w bok, aż oparła się o szybę. Chłód szkła był przyjemny, kontrastował ze słońcem. Oczy zamknęły się same. Nie całkiem — raczej półprzymknięte, jakby organizm próbował jeszcze udawać, że to tylko chwilowe rozluźnienie. Ale oddech się wyrównał. A kartki w jej dłoni przestały być czytelne.
W pewnym momencie Nora zerknęła w górne lusterko. Jej spojrzenie zatrzymało się tam na krótką chwilę. Zwolniła minimalnie, bardziej odruchowo niż świadomie.
—
Zasnęła? — zapytała cicho, nie odrywając wzroku od drogi, ale kierując słowa do Niamh. Odpowiedź była ledwie zauważalna — krótkie potwierdzenie, może skinienie, może półszept. Wystarczyło. Nora odetchnęła. Naprawdę odetchnęła — napięcie, którego wcześniej nawet nie zdradzała, opadło z niej nagle, jakby ktoś poluzował niewidzialny zacisk. —
To dobrze — mruknęła ciszej, już bardziej do siebie. Przez chwilę milczała, jakby zastanawiała się, czy powinna w ogóle mówić dalej. Ale to nie był typ, który długo trzyma rzeczy w sobie. —
Szczerze… martwiłam się — przyznała po chwili, wciąż spokojnym, ściszonym tonem, żeby nie zakłócić tej krucho wywalczonej ciszy na tylnym siedzeniu. —
Jak usłyszałam, że po kolejnej nocce chce od razu lecieć do Nowego Jorku i domknąć ten deal… — Pokręciła głową. —
I jeszcze bez żadnego wsparcia. — Jej palce mocniej zacisnęły się na kierownicy, ale zaraz rozluźniły. —
Dlatego… — zerknęła znowu w lusterko, upewniając się, że Inari naprawdę śpi —
...ulżyło mi, kiedy dowiedziałam się, że pani leci z nią. — To „pani” zabrzmiało bardziej miękko niż wcześniej. Mniej formalnie, bardziej… osobiście. —
Wiem, że to nie moje miejsce — dodała szybko, jakby uprzedzając ewentualną reakcję —
ale… czy mogę poprosić, żeby od czasu do czasu przypilnowała pani, żeby coś zjadła? Coś innego niż paczkę orzeszków w pośpiechu. Albo suszonych bananów.— Lekki, nieco zawstydzony uśmiech przemknął przez jej twarz. —
Potrafi zapomnieć. Zwłaszcza jak wchodzi w tryb walki o projekt. — Krótki wdech. —
I żeby pani też o sobie nie zapomniała. — To przyszło ciszej, jakby mniej pewnie. Nora zawahała się na moment, ale skoro już zaczęła, trudno było jej się powstrzymać. Taka okazja mogła się już nie powtórzyć. —
Wczoraj… — zaczęła, ostrożnie dobierając słowa. —
Wczoraj widziałam scalony projekt ogrodu Bloor. — Szybkie spojrzenie w lusterko, potem z powrotem na drogę. —
Ten pani autorstwa. — Jej głos nabrał delikatnej energii. —
Mogłam się tylko domyślać, ile pracy pani w to włożyła. Ile godzin i cierpliwości musiała oddać. Jestem… naprawdę pod wrażeniem. — Uśmiechnęła się szerzej. —
Właściwie to jestem pani fanką numer jeden — dodała z niewielkim zakłopotaniem, ale bez cofania słów. —
Za to, że zawsze stawia się pani klientom i podwykonawcom. Nawet tym najbardziej kapryśnym. To nie jest takie oczywiste. I, oczywiście, za pomysłowość. Wpuszczenie tych światłowodów przez pięć pięter? Genialne. Normalnie klienci by poprzestali na wizji zielonych ścian przy barierkach. Daliby się naciągnąć na puste wnętrze i proste rozwiązania. — Zrobiła przerwę na złapanie oddechu lub odwagi, aby popchnąć myśl ku końcowi. —
Ja… zaczęłam niedawno architekturę krajobrazu i od jakiegoś czasu chciałam panią poznać, ale… — Lekki wydech. —
Cóż… pracuję dla pani Nilsinger, więc… to trochę mówi samo za siebie.
Samochód sunął dalej, równym tempem. A na tylnym siedzeniu Inari spała, nieświadoma, że właśnie została tematem rozmowy, w której ktoś z troską próbował poskładać ją z powrotem w coś mniej kruchego niż to, co skrywała pod fasadą tytana pracy i bezemocjonalnej mącicielki.
Niamh R. Kilroy